Cikkek

a témában


A mozgás szerepe az idegrendszer fejlődésében, a környezet megismerésében

A kisgyermekkori mozgás és az idegrendszeri fejlődés kapcsolatának ismertetésére Csiky Erzsébet pszichológust, a Gyógypedagógiai Egyetem tanárát kérte fel szerkesztőségünk. Tekintettel arra, hogy az óvodáskori sajátosságokat, fejlődési jellemzőket mélyen megalapozzák az első három életév eseményei, a cikksorozat első része ezt az életkor érinti.

A hintázás megdöbbentő élettani hatásai

Manapság rengeteg helyen találkozhatunk különböző hintákkal, gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy egy gyermek úgy nőjön fel, hogy ne kerüljön kapcsolatba ezzel a közkedvelt játékkal. Gyermekeink hintázhatnak parkokban, játszótereken, bölcsődében, óvodában, a kertben sőt még akár a lakásban is egy kis állványra, vagy egy ajtófélfára függesztett hintaülőkében.

Beszéd

Gyermeke a megszületés pillanatától kezdve nincs könnyű helyzetben – legalábbis, ami az anyanyelv elsajátítását illeti. Ki kell válogatnia az őt körülvevő hangok tengeréből az anyanyelve hangjait. Fel kell ismernie a szavakat, meg kell értenie azok jelentését, s – ha mindez még nem volna elég, - el is kell raktároznia ezeket okos kis kobakjában, hogy bármikor „előhívhassa” őket. A körülötte hemzsegő felnőttek beszédéből bonyolult szabályszerűségeket kell felismernie, később pedig magának is alkalmaznia kell ezeket. Hogyan képes minderre az Ön gyermeke?

Ki a járókából, bukfencezni, fára mászni, elesni!

A természetes mozgás a megfelelő korai idegrendszeri fejlődés alapja – véli Tótszöllősy Tünde mozgásfejlesztő pedagógus, inkluzív tanár, aki szerint nem véletlen, hogy a napjainkra jellemző mozgásszegény környezet egyre több tanulási problémás és viselkedészavaros gyermeket eredményez. A harminc éve mozgásfejlesztőként tevékenykedő pedagógussal Kolozsváron beszélgettünk, ahol a primitív reflexek megmaradásának következményeiről és a korai fejlesztés lehetőségeiről tartott előadássorozatot és gyakorlati bemutatót pedagógusoknak és szülőknek.

Elérhetőségek

SUPREMUS Kft.
cím:
2119 Pécel
József Attila u. 28./b
telefonszám:
+36 20 3111 441
e-mail:

Térkép

Időpont-egyeztetés

telefonszám:
+36 20 3111 441
e-mail: